Skip to content

Artikel: Designet fremhæver DFDS’ historie og kultur

DFDS, RITA arch: design details reflect culture and values

Artikel: Designet fremhæver DFDS’ historie og kultur

Det vejr, der påvirker DFDS både til lands og til vands, lastbilerne, passagerne verden over og de pullerter, som skibene bliver fortøjet til på havnen – det hele er repræsenteret i RITA Archs inspirerende design i DFDS’ nye domicil.

Se her, hvordan designet fortæller en historie, der på samme tid er ny og gammel – og binder de mange medarbejdere sammen på tværs.

Tekst

Kristine Høeg

Foto

Anne Prytz og Asger Neigaard

Dato

9. januar 2023

Det er måske ikke noget, du tænker over med det samme, du træder ind i DFDS’ nye domicil i Københavns Nordhavn – men lidt efter lidt træder detaljerne frem: afrundede hjørner som på et skib, skillevægge med grafiske mønstre, der illustrerer passager rundt om i verden og ikke mindst de mange former og farver, der er fortolket fra det transportunivers, som DFDS udgør. 

Bag designet står RITA Arch, og flere af elementerne er resultatet af et spændende samarbejde med en gruppe af virksomhedens medarbejdere, der gav input til arkitekternes løsninger.

Her fortæller indehaver og arkitekt Anne Heinsvig om inspirationsprocessen og afslører nogle af sine favoritdetaljer i den færdige DFDS-indretning:

DFDS, RITA arch: corner of the canteen

Hvor kan man se medarbejdernes input i det design, der præger huset?

“Rundt om i huset er flere flader udført med grafiske mønstre, der skal illustrere passager fra forskellige steder i verden – og den ide kommer fra de medarbejdere, der var del af Culture-gruppen.

Det var vigtigt for dem at have detaljer, der forbinder virksomhedens medarbejdere på tværs af organisationen, og der faldt valget på disse passager – som ikke er ruter som sådan, men forbindelser fra et sted til et andet. Det samme gælder mødelokalernes navne; et er eksempelvis navngivet Dover-Calais og ikke bare Dover.”

DFDS, RITA arch: Culture incorporated into the design
DFDS, RITA arch: Meeting Room design details

Hvad er de centrale elementer i designudtrykket?

“Vi ledte længe efter ét særligt element, som alle ansatte i DFDS er i forbindelse med – uanset om de arbejder på et skib, på landevejen eller i hovedkvarteret i Nordhavn.

Og en dag ramte det os – det er jo vejret! I en lastbil, på et skib eller på en cykel, så er vejret en fast del af hverdagen som DFDS-ansat, et element, der binder alle forretningsområderne sammen.

Det er en meget håndgribelig ting, som vi har omsat til farver og materialer, der refererer til himmel og hav, og som præger indretningen i hele huset.”

“Samtidig er fleksibilitet et væsentligt designelement. For DFDS er det vigtigt at signalere, at de er lettilgængelige – og det samme er indretningen.

Rummenes og møblernes funktioner er nemme at afkode, og der er et præg af åbenhed hele vejen igennem. Samtidig har vi arbejdet med afrundede, organiske former, der byder folk velkommen.”

DFDS, RITA arch: Collaboration area

Er der en bestemt detalje eller et element, du vil fremhæve som særligt vellykket?

“Der er flere! Vi har blandt andet designet et reolsystem, hvor bagsiden er lavet i tagplade, som er indfarvet helt mørkeblå – det giver den spinkle reol et meget enkelt udtryk, samtidig med at det ligner en container. Det er en ide, vi har genbrugt andre steder i huset.

Vi har også skabt et fleksibelt counter-system, som er en smule overdimensioneret i proportionerne, så man tydeligt kan se sammenkoblingerne. Det giver et lidt banalt, men meget maskinelt udtryk, som samtidig er i familie med det, man ser på skibe.”

DFDS, RITA arch: Creative Spaces

Ved I, hvad designelementerne betyder for medarbejderne i hverdagen?

“Ja, og vi ved, at de bruger indretningen meget aktivt. De bruger helt klart loungeelementerne mere end de individuelle løsninger, hvilket understreger, at de virkelig søger samarbejdet og det sociale. Selv hvis de skal arbejde på egen hånd, oplever vi, at de sætter sig i de community-prægede møbler og indretninger, fordi de så signalerer over for kollegerne, at de stadig er åbne. Det er virkelig dejligt at se.

Samtidig er de to ‘creative spaces’ vi har indrettet på hver etage, booket hele tiden! Det er rum med flere mærkelig elementer, og vi var oprindeligt nervøse for, om det bare ville blive set som en lidt for sjov ting, men der er rift om lokalerne.

De er designet til at understøtte kreativiteten, så mødedeltagerne kan føle dig mere fri og uformelle i stedet for at være ‘låst’ til et bord – og det var præcis det, som DFDS gerne ville understrege med hele indretningen.” 

DFDS, RITA arch: meeting room design details

 Det handler om at skabe et motiverende hus…